Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Солен Пай»Вегетариански картофен пай с леща

Вегетариански картофен пай с леща

Потребител#165452Потребител#165452
Чирак
733681694361
Вегетариански картофен пай с леща
Снимка: Потребител#165452
2 / 3
03/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
185 мин.
Общо
215 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • леща - 1 ч.ч. (200 мл)
  • праз - 2 стръка
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • сол - на вкус
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л. смлян
  • риган - 2 ч.л. стрит
  • черен пипер - на вкус
  • зехтин - или царевично олио
  • галета - 6 с.л
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • кашкавал - 150 г. настърган или топено сирене на листи(1 пакетче)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се сваряват, обелват се и още горещи се пасират. Добавят се 1 ч.ч прясно мляко, сол и черен пипер на вкус и 4- 5 с.л зехтин.

Когато се поохлади, се добавя и яйцето и се омесва добре. Лещата се сварява и се оцежда от водата. Двата стръка праз се нарязват и се запържват в 3-4 с.л зехтин, подправят се със сол( или пикантина по желание), черен пипер, кимиона и ригана.

Когато омекне празът, се добавят червеният пипер и доматеното пюре. Разбърква се няколко пъти и запръжката се добавя към лещата. Оставят се да поврат на слаб огън десетина минути.

Тавичка с диаметър 22-24 см се намазнява, поръсва се с три супени лъжици галета и се изсипва половината от картофеното пюре. Върху него се изсипва лещата, а след това и останалата част от картофеното пюре.

Отгоре се наръсват другите три супени лъжици галета. Запича се за петнадесетина минути и след това се поръсва с настъргания кашкавал или се нарежда топеното сирене.

Запича се още малко до разтопяване на кашкавала (топеното сирене).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#179488
Потребител#179488
Много е вкусен !
10.11.2016 19:00
1