Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за събор

Питка за събор

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Питка за събор3 / 3
24/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
16
"Защото когато се събере цялото семейство от всички краища на страната, заслужава да хапне най-вкусната пита"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 250 мл
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • брашно - 750 - 800 г
  • масло - 1 к.ч.
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • олио - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтваряме маята в половината топло мляко със захарта и една супена лъжица брашно.

За около 10 минути се активира. Разбивам яйцата със другото мляко и олио. Пресяваме брашното и добавяме всички останали продукти. Замесваме хубаво гладко тесто, което трябва да е средно твърдо.

Оставяме го да втаса докато удвои обема си и го разделяме на 2 топки. Разточваме едната на правоъгълна кора, намазваме със масло и завиваме на руло. Другата топка по същия начин.

Двете рула режем на широки триъгълници, които пренасяме в намазана тава и оформяме като ги редуваме. Центърът на питката оформяме, като от двете рула са останали краищата и ги поставяме за център.

Оставяме да втаса на топло, след което я мажем с разбития жълтък, мляко и олио. Посипваме със семена и печем в загрята фурна на 170 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: