Начин на приготвяне
Разбивам яйцето със солта в купичка с помощта на вилица. Смесвам водата и прясното мляко и ги стоплям леко. Размивам вътре маята и добавям захарта. Оставям да шупне добре маята за 10 мин, завита на топло.
Пресявам брашното в дълбока купа и си правя кладенче в него. В кладенчето слагам яйцето, солта, прясното мляко с водата, захарта и маята. Вътре добавям и 2 с.л. масло леко размекнато. Смесвам всички съставки в купата и разбърквам добре.
Върху набрашнен плот доомесвам тестото. Покривам го с кърпа за 40 минути на топло да втаса.
През това време си разбивам в една купичка 1 жълтък с 1 с.л. масло. След като е втасало тестото, го дела на 2 части, за да работя по лесно. Разточвам кора върху набрашнен плот. Режа с помощта на ринг кръгове. Всеки кръг поставям във формата, с която ще правя мидичките.
В отделена купичка си слагам изварата и щипка сол. Намачквам ги малко си вилица, да не е спластена и да се разнесе солта. Слагам от плънката с помощта на лъжица. Затварям и притискам с формата за мидички. Излишното тесто го отстранявам, после го използвам за мидички, като го доомеся.
От дозата излизат 23 големи мидички. Нареждаме всички в тава, застлана с хартия за печене. Втасват още 30 минути, завити с кърпа. Вече втасали, ги мажем с яйчената смес с маслото. Поръсвам обилно с сусам.
Печем в загрята фурна на 180 градуса. Като се изпекат, слагаме ги в подходящ съд.
Хапваме с айран или компот.
Добър апетит!