Празнична пита на Валентина Зуркан

24/09/2016
ВИЛИ-Виолета Матева
отВИЛИ-Виолета МатеваГуру225885882918
"Дължим благодарности на онези сръчни кулинарки, които с охота споделят кулинарните си тайни с нас и ни позволяват да се радваме на такива вкусотии "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо5 989
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята, като се разбърква в топлото прясно мляко със захарта и се оставя да шупне. Добавя се в брашното с останалите продукти и замесваме средно меко тесто. Оставя се покрито с фолио да втаса 40 минути.

Готовото тесто се разделя на 4 топки. Всяка се разточва на кора, дебела 3 мм. Корите се нареждат една върху друга като се намазват обилно с масло, последната не се маже. С помощта на чиния се изрязва правилен кръг, изрезките се запазват за декорацията и оформяне на розите и листата.

В центъра се поставя чашка и от нея навън се правят 8 разреза да се получат осем сектора. В средата на всеки се прави разрез. Хваща се широката част и се промушва отвън навътре. Оформят се розите от изрязани кръгчета тесто поставени едно до друго, като леко се застъпват и се навиват на рулце. С нож се изрязват и листенца.

Разпределя се украсата в средата на питката и оставяме да почине 15 минути. После се разбива жълтъкът с прясното мляко, намазва се питката с четка, поръсваме семена, ако желаем. Печем в умерена фурна 180 градуса до готовност. Изважда се покривам с кърпа за 10 минути и поднасяме. Добър апетит! подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар