Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Празнична пита на Валентина Зуркан

Празнична пита на Валентина Зуркан

Празнична пита на Валентина Зуркан
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 3
24/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Дължим благодарности на онези сръчни кулинарки, които с охота споделят кулинарните си тайни с нас и ни позволяват да се радваме на такива вкусотии"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 1 пакет суха
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 100 г за намазване
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • прясно мляко - 1 с.л. за намазване
  • семена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята, като се разбърква в топлото прясно мляко със захарта и се оставя да шупне. Добавя се в брашното с останалите продукти и замесваме средно меко тесто. Оставя се покрито с фолио да втаса 40 минути.

Готовото тесто се разделя на 4 топки. Всяка се разточва на кора, дебела 3 мм. Корите се нареждат една върху друга като се намазват обилно с масло, последната не се маже. С помощта на чиния се изрязва правилен кръг, изрезките се запазват за декорацията и оформяне на розите и листата.

В центъра се поставя чашка и от нея навън се правят 8 разреза да се получат осем сектора. В средата на всеки се прави разрез. Хваща се широката част и се промушва отвън навътре. Оформят се розите от изрязани кръгчета тесто поставени едно до друго, като леко се застъпват и се навиват на рулце. С нож се изрязват и листенца.

Разпределя се украсата в средата на питката и оставяме да почине 15 минути. После се разбива жълтъкът с прясното мляко, намазва се питката с четка, поръсваме семена, ако желаем. Печем в умерена фурна 180 градуса до готовност. Изважда се покривам с кърпа за 10 минути и поднасяме. Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: