Начин на приготвяне
Затопляме млякото да не е горещо натрошаваме и разбъркваме маята, добавяме захарта и 3-4 ч.л. брашно. Оставяме да втасва маята 15 минути. През това време си пресявам брашното и поръсваме със солта. Правя си кладенче, като добавяме в него разбитите яйца, маята. Слагаме содата в киселото млеко разбъркваме да кипнат и ги добавяме и тях.
Почваме лекичко да замесваме до получаването на еднородна гладка смес, наръсваме мястото, където ще месим и започваме да месим. Когато замесим тестото, го оставяме да втаса за малко, след това го разделяме на 6 равни топчета да набухнат.
Намазваме с мазнина мястото където ще сплитаме плитките. Леко с пръстите разстиламе топчетата едно по едно. Разделяме топчето на 3 части но не докрай и го сплитаме.
Когато сме готови оставяме я да втаса. Преди да я сложим да се пече, намазваме с едното яйце и поръсваме нежно с мака.
Слагаме да я печем в предварително загрята фурна на 160 градуса на долен реотан и вентилатор за 10 минути. После увеличаваме фурната на 180 градуса и вентилатор.