Начин на приготвяне
Отделяме белтъците от жълтъците и разбиваме млеката с жълтъците. Поставяме на котлона тенджерка и слагаме маслото с много малко олио.
След като загрее добре запържваме брашното до златисто и добавяме млякото с жълтъците, подправяме със сол и пипер и бъркаме постоянно до сгъстяване.
Намаляваме котлона на минимум за около 5 минутки да къкри спокойно, като бъркаме, за да не залепне.
Спираме котлона и оставяме да изстива (като поизстине става доста гъсто), а през това време разбиваме белтъците на сняг и ги смесваме внимателно с вече поизстиналата смес.
Естествено за получаването ни на перфектна мусака като от книгите на Балкан турист трябва да подготвим и другите продукти като спазваме всички правила необходими за една мусака - лук, морков, картофи и свинска кайма и нищо повече.
Тази заливка е наистина уникална и стои отгоре на мусаката (както трябва да бъде) с дебелина около 2 см, разбира се зависи и от тавата, в която ще печем. Пробвайте и винаги ще правите мусаката си така.
С готовата пухкава заливка можете да залеете вашата класическа българска мусака, тази вкусна гръцка мусака.
Коментари
Благодаря за рецептата. Ще опътам и по твоя начин.
Може да пробвам и вашия вариянт, изглежда доста апетитно.