Киш със сирена

ЕленаЕленаЧирак6199
03/01/2017
"Разкошно предястие за делник или празник, което задължително се поднася с добре изстудено вино и топло сърце "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 187
  • Преглеждания за месеца64
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • За тестото
  • брашно - 300 г (бяло, лимец, пълнозърнесто или микс от трите)
  • масло - 150 г студено на бучки
  • яйца - 2 бр.
  • вода - 2 - 3 с.л.
  • За плънката
  • яйца - 3 бр.
  • заквасена сметана - 400 г
  • прясно мляко - 50 мл ( не повече , за да не разводни и се слага само ако сместа стане много гъста )
  • шунка - 150 г на кубчета или бекон
  • синьо сирене - 50 - 60 г
  • гауда - настъргана на вкус (може и кашкавал)
  • бяло сирене - 50 - 60 г
  • риган
  • черен пипер
  • индийско орехче - на вкус
  • чери домати
  • магданоз - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд се пресява брашното. Към него се добавя студеното на кубчета масло и се размесва, докато стане на трохи. Чукват се яйцата едно по едно и се размесва и накрая се прибавя водата внимателно, така че тестото да стане плътно, но не и твърде влажно. Слага се в найлонов плик и се оставя в хладилника за 15 мин да стегне.

Плънката: Разбиват се 3 яйца със заквасената сметана. Ако сместа стане много гъста, се добавя малко мляко внимателно, за да не разводни сместа. Слагат се постепенно бялото сирене, шунката (беконът) , част от настърганата Гауда (кашкавал) и се разбърква добре.

Тестото се изкарва от хладилника и се разточва добре, така че да покрие дъното и стените на тава с махащи се стени. Надупчва се отвсякъде и се пече за 10 мин в предварително загрята на 200 г фурна.

Оставя се да изстине за 5 мин и върху него се излива сместа от яйца и сирене. Отгоре се набучват кубчета синьо сирене и се нареждат чери доматчетата и по средата се настъргва отново малко гауда или кашкавал.

Фурната се намаля на 180 градуса и кишът се пече за около 30 мин. Когато плънката стегне и не се мърда при движение на тавата и отгоре е запечена, значи кишът е напълно готов.

Яде се топъл или студен с добро вино или бира.

Чудесно празнично предястие ! :)

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар