Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача за водосвет на Йордановден

Погача за водосвет на Йордановден

Погача за водосвет на Йордановден
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"И докато мъжете играят ледено хоро на Йордановден, вие запретнете ръкави и умесете празнична пита - за здравето на всички"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 1 кубче прясна
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - около 1 кг
  • масло - 80 г за намазване на корите
  • сусам - за поръсване
  • сладкарска боя - червена за декорацията
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете прясното мляко, колкото да ви трае пръста в него (не горещо) отделете около 100 мл в купичка, добавете лъжица захар, маята и 1 л. брашно, разбъркайте и оставете да се активира.

Разбийте яйцата, като единия жълтък отделете за намазване на питката.

Прибавете останалото мляко и олио, пресейте брашното със солта и прибавете млечната смес и шупналата мая. Замесете меко тесто, което оставете да втаса за около 20-30 минути.

Разделяме тестото на 4 еднакви части и една колкото орех. Едната част разделяме на 3 части, от които разточваме 3 обли кори, които мажем с масло без последната, редим ги една върху друга. Режем ги от центъра, но не до края на 8 триъгълника.

От другата част тесто правим осем еднакви гладки топки, редим ги върху широката част на всеки триъгълник, всяко листо обръщаме назад и промушваме отдолу. На снимката е показано по-нагледно.

От другата част оформяме гладка топка за центъра и фитили, които усукваме на еднакво дълги части и поставяме между листата.

От най-малкото топче тесто правим цветната част на празничната пита, като омесваме със сладкарска боя, режем ленти и оплитаме върху централната топка.

Оставяме да втаса на топло, покрита с кърпа, след което мажем питката с разбит жълтък без централните листа на погачата, тях поръсваме с брашно да останат бели при изпичането, поръсвате със сусам по желание.

Печете погачата за водосвет на Йордановден в загрята фурна на 170 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: