Начин на приготвяне
В хладката вода и айряна разтваряме прясната мая. Добавяме захарта, солта, разбитото яйце и зехтина. Разбъркваме добре. Прибавяме пресятото брашно и омесваме меко тесто.
Готовото тесто намазваме обилно с зехтин и оставяме на топло за 1-2 часа, покрито с кърпа да втаса.
Втасалото тесто се разделя на 2 равни части, като едната използвах за милинките, а с другата може да приготвите най-различни вкусотийки.
От тестото се правят малки топки. Взимаме с намазнени ръце една топка, разтягаме я като мекица, слагаме вътре от нарязания на кубчета салам и затваряме отново във вид на топка. И така с останалите.
Подреждаме ги в намаслена тавичка и оставяме да бухнат за 10 минути.
През това време в купа запържваме маслото, прибавяме брашното и сорта и разбъркваме, докато получим гъста смес.
Заливаме отгоре втасалите милинки и печем в предварително затоплена на 200 градуса фурна до приятен златист цвят.
Готовите милинки със салам може да поднесем с чаша айрян.
Добър апетит!