Задушен заек с бяло вино

VeselinaVeselina
Иноватор
3062k1k5
Задушен заек с бяло вино
Снимка: Veselina
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
130 мин.
Общо
170 мин.
Порции
4
"Не само ви се струва - буквално се топи в устата, но за да стигнете дотам, трябва да си запишете цялата рецепта и да я спазвате стъпка по стъпка"

Необходими Продукти

  • лук - 600 г
  • заек - 1 бр. около 1 500 г
  • чесън - 10 скилидки
  • сол на вкус
  • бяло вино - 3 ч.ч
  • черен пипер - 10 бр. зърна
  • бахар - 4 зърна
  • масло - 60 г
  • олио - 1 к.ч.
  • брашно - 1 с.л.
  • За марината
  • вода - 1 л.
  • оцет - 400 мл
  • лук - 1 глава с люспата
  • моркови - 1 бр.
  • целина - само стебла без листа (около 30 стръка)
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер - 4 бр. зрънца
  • карамфил - 3 бр. цели цветчета
  • чесън - 2 скилидки
  • захар - 1 с.л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Трябва да се накисне заекът за едно денонощие в марината. Първо го измиваме със студена вода. Слагаме го в подходящ съд. Маринатата я правим, като в голяма тенджера сложим литър вода. Измиваме и почистваме зеленчуците. Скилидките слагаме цели, а другите на малки парчета. После прибавяме подправките. Наливаме оцета.

Разбъркваме маринатата с лъжица. Слагаме я на котлона и захлупваме с капака. Като заври намаляваме степента на котлона. Ври 8 минути след завиране. Дърпаме настрана и като изстине слагаме месото вътре. Слагаме маринатата с месото в хладилника, като я затворим с капака.

Изкисваме заека, след като е минало достатъчното време. Изкиснатият заек нарязваме на порции. Наръсват се със сол на вкус. Слагаме ги в йена или в дълбока, но не много голяма тава. Парчетата ги редим на дъното на съда. Може и на места да се застъпят. Обелваме чесъна. Скилидките ги режем по дължина на по 2-3 парчета.

Върху заека слагаме скилидките чесън, бахара и черния пипер, като ги разпределяме навсякъде да има. Обелваме лука и го нарязваме на полумесеци. Поръсваме с малко сол. Нарязваме маслото на малки парченца. Най–отгоре слагаме маслото. Поливаме с олиото и най-накрая с виното. Виното трябва да покрие продуктите.

Похлупваме с йената с капака. Печем в загрята на 200 градуса фурна. Размиваме в ½ кафена чаша топла вода 1 с.л. брашно и я слагаме в тавата към края на печенето. Пак печем до готовност. След като стане сервираме порция заешко с лук, полято със соса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: