Начин на приготвяне
Агнешкото се измива под студена вода и добре се изцежда. Поръсва се със сол, червен и черен пипер, като се втрива добре. Оставя се за около 20 мин. да поеме подправките.
След това се залива с 50 г водка, разтопено масло, добавят се 1 ч.ч. топла вода, наситнен джоджен, щ. розмарин и се слага във фурната под алуминиево фолио за около 2 часа и 1/2 на 180 градуса.
След това време се отстранява фолиото и се запича за около 30 мин., за да добие златист цвят. Изважда се.
В същата мазнина и добавена още малко вода се добавят картофите, нарязани на големи парчета, и наситнен пресен зелен лук. Поръсва се със сол. Оставя се във фурната на 180 градуса до готовност на картофите.
Източник: Бележките на Мама
Бележка: Печеното агнешко е класика в жанра. Сервирам винаги печения агнешки врат с картофи и зелен лук студен с топла гарнитура.
Коментари