Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Печено агнешко»Печен агнешки врат с картофи и зелен лук

Печен агнешки врат с картофи и зелен лук

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Печен агнешки врат с картофи и зелен лук
Снимка: marcheva14
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
4
"Агнешкото е класика в жанра. Сервирам се студено с топла гарнитура и хубаво вино"

Необходими Продукти

  • агнешко месо - около 500 - 600 г вратле
  • масло - около 70 г разтопено
  • джоджен - 1/2 връзка, пресен
  • розмарин - 2 щ.
  • сол
  • водка - 50 мл
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • ГАРНИТУРА
  • зелен лук - 3 - 4 връзки
  • картофи - около 1.5 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Агнешкото се измива под студена вода и добре се изцежда. Поръсва се със сол, червен и черен пипер, като се втрива добре. Оставя се за около 20 мин. да поеме подправките.

След това се залива с 50 г водка, разтопено масло, добавят се 1 ч.ч. топла вода, наситнен джоджен, щ. розмарин и се слага във фурната под алуминиево фолио за около 2 часа и 1/2 на 180 градуса.

След това време се отстранява фолиото и се запича за около 30 мин., за да добие златист цвят. Изважда се.

В същата мазнина и добавена още малко вода се добавят картофите, нарязани на големи парчета, и наситнен пресен зелен лук. Поръсва се със сол. Оставя се във фурната на 180 градуса до готовност на картофите.

Източник: Бележките на Мама

Бележка: Печеното агнешко е класика в жанра. Сервирам винаги печения агнешки врат с картофи и зелен лук студен с топла гарнитура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Стана прекрасно и с агнешко бутче, само дето го пекох 3 часа!
05.05.2024 15:45
marcheva14
marcheva14
Сийче, наистина е изкушаващо. До момента винаги го прескачах това вратле и все към бутче и плешка се насочвах, но се оказа, че съм грешила. Страшно вкусно, крехко, ама много крехко и най-важното този път нямаше никакъв неприятен аромат на агнешко, знаеш, онази тежка миризма , поне аз хич не я харесвам. Доволна съм! Ще ти кажа защо го поднасям студено, тук вече е избор, разбира се, агнешкото по принцип се яде студено, за да може да се втвърди онази мазнина, то си е агнешка лой, и да се отделят с нож тези малки капки, а гарнитурата винаги е топла. Така поне се поднася у дома, защото моя дядо е френски възпитаник и според него така трябва да се поднася, а и според него пак, агнешкото по принцип било деликатес. Аз не съм много съгласна, но това е друг въпрос... . Това е. Въпрос на избор е. Хайде, поздрав!
11.03.2017 16:26
1
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Пак изкушаваш, Миме :) Страхотна вкусотия, във врата има много крехко месо, също е идеално за супа. Аз лично предпочитам месото да ми е топло, но това е въпрос на вкус, и студено бих го хапнала :))
11.03.2017 13:24
1