Крехко телешко варено с ароматни подправки

04/05/2017
"Желаем ви вкусни моменти с това ароматно и засищащо телешко варено!"
Приготвяне20 мин.
Готвене110 мин.
Общо130 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
21 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо9 533
  • Преглеждания за месеца377
  • Преглеждания за седмицата90
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена21

Необходими Съставки

  • телешко месо - 650 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • пресен чесън - 2 стръка
  • морков - 2 бр.
  • картофи - 3 бр. средни
  • целина - 1 стрък
  • доматено пюре - 100 мл (или 1 домат, настърган)
  • дафинов лист - 1 бр.
  • майорана - 2 ч.л. равни
  • мащерка - 1 к.л.
  • черен пипер - на вкус
  • куркума - 1 щипка или на вкус
  • брашно - за овалване на месото
  • бяло вино - 200 мл
  • телешки бульон - 1.2 л (от разтворено кубче или домашен)
  • HOSSO - около 80 мл
  • вода - за доливане, ако е необходимо при варенето
  • целина - листа за украса (или магданоз)
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Накълцайте на много ситно лука и двата вида чесън. Картофите и месото направете на едри парчета, а морковите на кръгчета. Целината нарежете според предпочитанията си. Картофите и морковите потопете във купичка с вода докато дойде редът за приготвянето им, а месото оваляйте в брашно.

2. Сгорещете олиото и запържете първо лука със пресния чесън и щипка сол. Щом поомекнат, добавете селърито, пържете още 3-4 минутки на среден огън и сложете месото. Разбърквайте от време на време за да не загаря брашното по него. Щом месото промени цвета си, налейте бялото вино, заедно с дафиновия лист, черен пипер и майорана.

3. Когато виното се изпари почти напълно и се получи гъсто сосче, сложете доматеното пюре, скилидките чесън, мащерката и куркума. Гответе 3-4 минути и налейте бульона -горещ.

4. Щом ястието заври, похлупете с капак и намалете огъня. Варете около 1 час и 30 минути до омекване на месото (в тенджера под налягане 30 минути са достатъчни). Добавяйте вода от време на време, ако нивото ѝ много намалява по време на варенето.

5. Прибавете морковите, а след 7-8 минути - картофите и сол на вкус. Гответе до пълната готовност на последно прибавените зеленчуци - около 15-20 минути.

Сервирайте с поръсен магданоз или листенца от целина за украса.

Съвет:

Ако харесвате ястието да е по-гъстичко, непосредствено след слагането на моркова и картофа може да размиете 1 с.л. брашно в малко вода и да добавите в ястието.

Желая ви вкусни моменти с това ароматно и засищащо телешко варено!

Рейтинг

5 18
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Sofia Boynova
Sofia Boynova
25.02.2019 12:00
Обезателно се сервира с настърган хрян, залят с ябълков оцет и овкусен с щипка сол, захар, зехтин, по вкус. Ароматно и пикантно! Добър апетит!
0
0
Йорданка Ковачева
Страхотна идея! Много ви благодаря, ще опитам! :)
0
0
Sany
Sany
04.05.2017 23:26
Много вкусно става. ЗАСЛУЖАВА си да се пробва
3
1
Sofia Boynova
Sofia Boynova
25.02.2019 12:03
Редовно правя, дори и със свинско джоланче. Не отстъпва по вкус!
0
0
Йорданка Ковачева
Благодаря :) Наистина си заслужава :)
0
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
04.05.2017 18:28
Обожавам го, много отдавна не съм го приготвяла, но напоследък с това агнешко, телешкото остана на заден план в менюто ми :) Чудесно е :)
2
0
Йорданка Ковачева
Ами ето сега те подсетих за телешко и може скоро да си го спретнеш :) за разнообразие :)
0
0