Начин на приготвяне
Това е засищаща вечеря, а ако сме притиснати от времето, плънката за този пай може да се приготви и предварително, а после само да се подреди в тавичката и запече.
За приготвянето на пълнежа измиваме добре и нарязваме на малки парченца пилешкото месо. В дълбок/широк тиган с малко олио ги изсипваме и запържваме леко.
През това време подготвяме зеленчуците – измиваме и наситняваме праза и гъбите.
Добавяме ги към пилето, овкусяваме със сол и черен пипер, слагаме и мъничко сметана за по-добър вкус. Разбъркваме добре и периодично, докато пилето е готово и течността се поизпари. Изключваме котлона и изчакваме малко да се охлади.
Приготвяме си малка тавичка, която намазваме с олио. Решаваме дали ще изсипем плънката директно или ще постелим 2-3 листа фини кори, които ще помогнат за по-лесното сервиране после. Не влияят на вкуса.
Поставяме пълнежа (ако сме използвали кори, навиваме стърчащите им краища навътре). Разгъваме един лист бутертесто и без да го разточваме, го поставяме върху ястието.
Оформяме го подгънат по вътрешната стена на тавичката. С помощта на малка лъжичка правим разрези по обиколката на пая и няколко в средата (може и просто да го надупчим с вилица). Това е цел парата да излиза при печене и да не се надува.
Печем около 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна – до готовност на тестото.
След като е готов, изчакваме паят да изстине малко и тогава разрязваме и сервираме.
Паят с пиле и праз е много вкусен.