Начин на приготвяне
Измиваме добре зеленчуците. Пиперките почистваме от дръжките, изпичаме и обелваме. След като се охладят и изцедят ги нарязваме на тънки ивици.
Чорбаджийските чушлета режем на две или на три /зависи от тяхната големина/. Доматите смилам в блендер. Магданоза нарязвам на ситно, а дръжките запазваме.
Лукът почиствам от люспи и нарязвам на две. Обелвам скилидките на чесъна и ги поставям в марлената торбичка, заедно с лука, магданозените дръжки, лютата чушка, черния пипер и лавровите листенца. Завързвам добре и я пускам в марината, за да я обогати с вкусови аромати.
За маринатата си приготвям подходящ съд, в който смесвам оцета, солта и захарта. След като заври, намалявам температурата и поставям първо в нея чорбаджийските чушки за около 3 минути.
След изваждането им пускам печените и нарязани пиперки. Изваждам и тях и добавям смлените домати.
Оставям соса да се редуцира до необходимата гъстота. През това време препържвам олио, като в съда прибавям коричка сух хляб /така се избягва мирисът/, която после отстранявам.
В отделен съд пасирам извадените от торбичката лук и чесън. Връщам ги към соса, заедно с препържената растителна мазнина, пиперките и чорбаджийските чушлета.
Оставям да покъкри още 10 минути, прибавям и нарязаният магданоз и отстранявам от огъня. Насипвам в чисти и сухи бурканчета. Стерилизирам вкусната апетитка 10 минути от завирането на водата.
Тази стара рецепта приготвям всяка година и я поднасям с топъл селски хляб. Да ви е сладко!
Съвет: Зеленчуците, на които им предстои мариноване, трябва да се поставят и изваждат едновременно. За тази цел използвам тензухено вързопче или метална кошничка. Така спестявам време докато ги изваждам с решетъчна лъжица, мариновам по-голямо количество и съм спокойна, че няма да се преварят.
Чорбаджийската апетитка от стария тефтер е готова.