Начин на приготвяне
Много вкусна и питателна супа, богата на витамини и протеини, необходими за растежа и физическото здраве на детския организъм.
За приготвянето ѝ първо обработваме месото. Измиваме го и го почистваме от сухожилия и ципи. Поставяме го в подходяща дълбока тенджера със студена вода.
След завирането ѝ намаляваме котлона, поставяме в бульона почистения и срязан на две кромид лук, праза, моркова и дръжките от магданоза. Оставяме да къкри до пълното разваряване на джолана. Прецеждаме бульона, а месото обезкостяваме.
Останалите морков, тиквичка и 1/2 от лука нарязваме на едро и задушаваме в мазнината и малко от бульона. Добавяме граха, скилидката чесън, няколко къса от месото и 1200 мл. костен бульон (останалата част от него, както и малко от месото запазваме).
15 минути, преди да отстраним супата от котлона, прибавяме доматеното пюре, магданоза и свареното резенче праз.
Посоляваме супата, отстраняваме месото от нея и я пасираме. Нарязваме телешкото на ситни късчета и го връщаме съм супата.
Поднасяме топла с няколко капки зехтин и аранжираме със зелени подправки, съобразени с вкусовете на детето.
По желание можете да добавите и сметана.
Съвети:
1.Умишлено съм упоменала по-голямо количество месо, защото част от него и бульона, в който са сварени лукът и морковът, приготвям телешко варено. Технологията и термичната обработка са подходящи точно за тази рецепта.
2. Крем супата може да стане гладка и плътна не само с картофи, но и с тиквички, които са и нискокалорични.
Коментари