Класическа шкембе чорба с прясно мляко

30/10/2012
"Ще съберем ли 1000 лайка за една от най-обичаните български рецепти! Сигурни сме, че можем!"
Приготвяне30 мин.
Готвене120 мин.
Общо150 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо173 360
  • Преглеждания за месеца1030
  • Преглеждания за седмицата383
  • Коментирана18 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • шкембе - 720 г телешко, почистено и сварено + на око и по желание почистени говежди или телешки дебели черва или шердени от всички видове
  • прясно мляко - 500 мл
  • мазнина - 30 г
  • чесън - 25 г
  • оцет - 40 мл
  • червен пипер - 5 г
  • черен пипер - 4 - 5 зрънца
  • бахар - 1 - 2 зрънца
  • дафинов лист - 1 брой
  • чесън - 3 скилидки
  • корени - 100 г ароматни (от мерудия)
  • лук - 50 г кромид
  • праз - 50 г кромид
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Шкембетата, добре почистени, трябва да се сварят 5-6 часа на слаб котлон в закрит съд. За да се получи плътен и вкусен бульон заедно с шкембетата е желателно да се варят говежди или телешки крака заедно с парче говежда и бъбречна лой. Пяната се обира с решетъчна лъжица. Съотношението между шкембето и водата е 1:4.

Шкембетата се изваждат, към бульона се долива малко вода и прясно мляко и се вари още 10-15 минути. Към края на варенето се добавят морков и целина, магданозени корени, обелен лук, листа от целина, праз лук, и кромид. Бульонът се подправя с листа черен пипер, бахар, дафинов лист, малко чесън и сол.

Свареното шкембе веднага се потапя в студена вода и добре се отцежда до изсушаване. Събраната мазнина от бульона се размесва с червен пипер и мазнина, размесва се и се влива в бульона, който ври с мазнината 10-15 минути.

Бульонът се прецежда и мазнината се обира.Част от свареното шкембе се пуща в горещия бульон и се кипва. При поднасяне вареното шкембе се изважда от съда, накълцва се и се слага в купичка. Залива се с бульона, прибавя се мазнина и се подправя с пресован чесън, размесен с оцет и сол. По желание се поднася със счукани сушени червени люти чушки.

Рейтинг

5 10
4 11
3 8
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (18)

Изпрати
Valeri Stefanov
Valeri Stefanov
29.01.2018 08:47
Доста странна чорба.Бахар дафинов лист.Пълен бъркоч.
6
0
Ivo
Ivo
25.07.2016 00:35
Листа от чер пипер???? Ха ха ха !
8
4
Ivo
Ivo
14.07.2016 01:25
Не е класическа , но е добра идея.
7
1