Крехко печено заешко

ПетяПетя
Готвач
1281k2787833
Крехко печено заешко
Снимка: Петя
2 / 3
30/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
160 мин.
Порции
6
"Това е най-вкусното зайче, което ще опитате - честа готварска"

Необходими Продукти

  • заек - 1 бр., нарязан на порции, без вътрешностите
  • лук - 1 бр.
  • чесън - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • гъби - 200 г
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер - 6 - 7 зърна
  • бахар - 5 - 6 зърна
  • бяло вино - 1/2 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • За маринатата
  • олио - 1 к.ч.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л. , смлян
  • чубрица - 1 ч.л. (ситно смляна)
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тавата, в която ще печем заека, слагаме олиото, черния и червен пипер, чубрицата и солта и объркваме добре.

В тази марината хубаво овалваме порциите заешко. След това добавяме нарязания лук (ако имате балучки, още по-добре), моркова на кръгчета, чесъна (цял или на скилидки), даф. лист, бахар и черен пипер на зърна. Ако имаме гъби под ръка, слагаме и от тях.

Внимателно наливаме в тавата водата и бялото вино и леко я разклащаме, за да се наместят всички съставки.

Покриваме с фолио и печем на 180 градуса около 1.5-2 часа. След което махаме фолиото, обливаме порциите със соса и печем още около 30 минути, до получаването на златист загар на ястието.

Заешкото става много крехко и ароматно!

Да ви е сладко!

Съотношението олио:вода:вино може да бъде и 1:1:1.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
А, добавям и още към написаното от мен - след двата часа печене при 180 градуса, допичаме още 30 минути за добиване на загар... Ужас!
28.03.2022 11:01
1
Анонимен
Анонимен
Вие представяте ли си какво ще стане от това заешко, печено 2 часа на 180 градуса...
28.03.2022 10:57
1
2