Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначена плитка с марципан и шамфъстък

Козуначена плитка с марципан и шамфъстък

Козуначена плитка с марципан и шамфъстък2 / 2
21/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • мая - 20 г
  • сол - 1 щипка
  • масло - 75 г
  • захар - 75 г
  • ванилия - 2 бр.
  • лимонова кора
  • жълтъци - 2 бр.
  • жълтъци - за намазване
  • белтъци - за намазване
  • За плънката
  • марципан - 200 г
  • прясно мляко - 3 с.л.
  • конфитюр от кайсии - 3 с.л.
  • ликьор - 3 с.л.
  • шамфъстък - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвя плънката - марципанът и бадемът се смилат. Конфитюрът се разбърква добре с ликьора и млякото. След това всички продукти се смесват и се разбъркват добре.

Трябва да се получи такава консистенция, че да се маже добре, но без да се разтича.

Тестото - от изброените продукти се омесва нелепнещо тесто. Покрива се с влажна кърпа и се оставя на топло да втаса за 1 час.

След това се премества. Разточва се на кора с размери 35 см × 35 см. Намазва се с плънката. Разрязва се на три ленти. Всяка лента се завива на тънко стегнато руло, като краищата се прищипват, за да не изтече пълнежът.

Краищата на трите рула се събират и се притискат. Рулата се слагат в тава, застлана с хартия за печене, и се сплитат на плитка. Тавата се покрива с влажна кърпа. Оставя се на топло за 20 минути да втаса.

Намазва се с разбит жълтък, наръсва се със захар. Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна. Изважда се и се оставя да изстине.

След това хартията се отстранява и плитката се слага в подходящ поднос. Намазва се с белтък, разбит с 2 с.л. прясно мляко, и се наръсва със смлен шамфъстък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: