Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пухкав и лесен домашен хляб без месене

Пухкав и лесен домашен хляб без месене

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Пухкав и лесен домашен хляб без месене9 / 9
18/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"Вкусният домашен хляб няма нужда от месене, а от точната рецепта и щипка любов"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г пшенично
  • брашно от спелта - 60 г
  • вода - 330 мл
  • кисело мляко - 3 с.л. с връх
  • мая - 25 г жива
  • олио - 35 мл + за намазване
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята, 2 с.л. брашно и захарта в 100 мл от водата, леко затоплена. Оставете да се активира около 5-7 минути.

Пресейте брашната в купа. Ако нямате такова от спелта, сложете си същото количество бяло брашно. По принцип спелтата слагаме за по- хубав цвят и текстура, но може и без нея.

Щом маята шупне сипете я при брашното заедно с останалата вода, киселото мляко и солта. Разбъркайте хубаво до хомогенизиране и спояване на всички съставки. Тестото трябва да е меко и лепнещо, не трябва да се меси, а бърка с дървена или метална лъжица. Ако при вас се получава твърдо, сипнете още малко водичка, ако пък ви стане много рядко, добавете малко брашно.

С шпатула изстържете тестото директно във формата, в която ще печете- правоъгълна, стандартна форма за кекс или подобна. Трябва да е покрита с хартия за печене. Намокрете шпатулата и загладете повърхността, след това намажете със малко олио, за да не хваща коричка.

Покрийте с кърпа, така че да не се докосва до тестото и да има пространство, защото ще бухне много. Оставете в топло помещение за около 1 час или докато утрои обема си. При мен даже излиза леко от формата.

Изпечете на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 30 минути. Към самия край на печенето може да отворите фурната и да напръскате с вода стените, така ще се генерира пара, от която ще се формира хрупкава коричка и мека и пухкава вътрешност.

Оставете хлебчето да се охлади върху решетка, преди да нарежете.

Най-пухкавия и вкусен и лесен хляб!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: