Начин на приготвяне
Разтворете маята, 2 с.л. брашно и захарта в 100 мл от водата, леко затоплена. Оставете да се активира около 5-7 минути.
Пресейте брашната в купа. Ако нямате такова от спелта, сложете си същото количество бяло брашно. По принцип спелтата слагаме за по- хубав цвят и текстура, но може и без нея.
Щом маята шупне сипете я при брашното заедно с останалата вода, киселото мляко и солта. Разбъркайте хубаво до хомогенизиране и спояване на всички съставки. Тестото трябва да е меко и лепнещо, не трябва да се меси, а бърка с дървена или метална лъжица. Ако при вас се получава твърдо, сипнете още малко водичка, ако пък ви стане много рядко, добавете малко брашно.
С шпатула изстържете тестото директно във формата, в която ще печете- правоъгълна, стандартна форма за кекс или подобна. Трябва да е покрита с хартия за печене. Намокрете шпатулата и загладете повърхността, след това намажете със малко олио, за да не хваща коричка.
Покрийте с кърпа, така че да не се докосва до тестото и да има пространство, защото ще бухне много. Оставете в топло помещение за около 1 час или докато утрои обема си. При мен даже излиза леко от формата.
Изпечете на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 30 минути. Към самия край на печенето може да отворите фурната и да напръскате с вода стените, така ще се генерира пара, от която ще се формира хрупкава коричка и мека и пухкава вътрешност.
Оставете хлебчето да се охлади върху решетка, преди да нарежете.
Най-пухкавия и вкусен и лесен хляб!
Добър апетит!