Козунак с ром в хлебопекарна

26/03/2018
Станислава Армянова
отСтанислава АрмяноваИноватор357363641
"Да направиш козунак никак не е трудно - просто слагаш продуктите и натискаш копчето "
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 193
  • Преглеждания за месеца19
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • брашно за козунак - 600 г
  • захар - 250 г (и за поръсване)
  • краве масло - 100 г
  • прясна мая - 30 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • бурбонска захар - 10 г ванилова
  • яйца - 3 бр.
  • ром - 1 с.л. тъмен
  • сол - 1/2 ч.л.
  • лимонова кора - от 1 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подготовка:
Трите яйца се разбиват, като се отделя малко за намазване. Маята се разтваря в леко затопленото мляко. При млякото се слага и захарта и се оставя 10-тина минути да шупне.

Маслото се стапя. Настъргва се кората на 1 лимон (може и портокал). Брашното, солта и ваниловата захар се пресяват.

Приготвяне:
В кошницата на хлебопекарната в следната последователност се слагат яйцата (2 и 1/2), млякото, ромът и кората на лимонът. Най-отгоре се слага брашното. Пуска се на програма за месене на тесто (моята е 90 минути). След като се оформи топка тесто, по време на бъркане през 2 минути се слага по 3 с.л. от разтопеното масло.

Когато стане готово тестото, се изважда и се разделя на 3 части. Правят се фитили и се сплитат. Тестената плитка се слага в кръгла форма за печене с диаметър 24-26 см. Тавата трябва да е покрита с хартия за печене.

Намазва се с малко масло и се оставя да втаса (30-60 мин). Маже се с отделеното разбито яйце и се поръсва със захар (по желание бадеми). Пече се на 160 градуса за около 1 час или до суха клечка.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар