Начин на приготвяне
Подготовка:
Трите яйца се разбиват, като се отделя малко за намазване. Маята се разтваря в леко затопленото мляко. При млякото се слага и захарта и се оставя 10-тина минути да шупне.
Маслото се стапя. Настъргва се кората на 1 лимон (може и портокал). Брашното, солта и ваниловата захар се пресяват.
Приготвяне:
В кошницата на хлебопекарната в следната последователност се слагат яйцата (2 и 1/2), млякото, ромът и кората на лимонът. Най-отгоре се слага брашното. Пуска се на програма за месене на тесто (моята е 90 минути). След като се оформи топка тесто, по време на бъркане през 2 минути се слага по 3 с.л. от разтопеното масло.
Когато стане готово тестото, се изважда и се разделя на 3 части. Правят се фитили и се сплитат. Тестената плитка се слага в кръгла форма за печене с диаметър 24-26 см. Тавата трябва да е покрита с хартия за печене.
Намазва се с малко масло и се оставя да втаса (30-60 мин). Маже се с отделеното разбито яйце и се поръсва със захар (по желание бадеми). Пече се на 160 градуса за около 1 час или до суха клечка.