Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки питки»Напукани питки със сирене и царевична коричка

Напукани питки със сирене и царевична коричка

Напукани питки със сирене и царевична коричка
Снимка: Росица Петрова
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Много ефектни и с разкошна хрупкава коричка - супер напукани питки със сирене"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 600 - 650 г
  • мая - 1 пакет суха
  • прясно мляко - 200 мл
  • вода - 200 мл
  • олио - 100 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • сирене - 150 г
  • за царевичната коричка
  • царевично брашно - 100 г
  • вода - 100 мл
  • сол - 1 к.л.
  • захар - 1 к.л.
  • суха мая - 1 пакет
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В леко затопленото мляко разтворете маята, захарта и 3-4 с.л. брашно. Покрийте съда с кърпа и оставете на топло за 10 минути да се активира маята.

В купа пресейте брашното, направете кладенче и в него изсипете хладката вода, олиото, солта и активираната вече мая. Замесете меко тесто, което да не лепи.

Сложете го в купа и покрийте с фолио за свежо съхранение за около 30-40 минути, докато удвои обема си.

Без да премесвате, разделете тестото на 10-12 равни части.

Всяка от тях разтеглете леко с пръсти, сложете по 1 с.л. от натрошеното сирене в средата и оформете на топче.

В тава, застлана с хартия за печене, наредете малките питки и оставете да втасат. През това време си пригответе заливката.

В 100 мл хладка вода разбъркайте царевичното брашно, солта, захарта и маята. Сместа трябва да е малко по- гъста от тази за палачинки. Затова добавяйте брашното по малко до необходимата гъстота.

Сложете върху всяка питка по 1 с.л. от тази смес.

Изпечете питките в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 30-35 минути.

Напуканите питки със сирене и царевична коричка са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: