Начин на приготвяне
В леко затопленото мляко разтворете маята, захарта и 3-4 с.л. брашно. Покрийте съда с кърпа и оставете на топло за 10 минути да се активира маята.
В купа пресейте брашното, направете кладенче и в него изсипете хладката вода, олиото, солта и активираната вече мая. Замесете меко тесто, което да не лепи.
Сложете го в купа и покрийте с фолио за свежо съхранение за около 30-40 минути, докато удвои обема си.
Без да премесвате, разделете тестото на 10-12 равни части.
Всяка от тях разтеглете леко с пръсти, сложете по 1 с.л. от натрошеното сирене в средата и оформете на топче.
В тава, застлана с хартия за печене, наредете малките питки и оставете да втасат. През това време си пригответе заливката.
В 100 мл хладка вода разбъркайте царевичното брашно, солта, захарта и маята. Сместа трябва да е малко по- гъста от тази за палачинки. Затова добавяйте брашното по малко до необходимата гъстота.
Сложете върху всяка питка по 1 с.л. от тази смес.
Изпечете питките в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 30-35 минути.
Напуканите питки със сирене и царевична коричка са готови.