Замразен зелен боб за зимата

25/06/2018
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф75270146911
"Да помислим отрано за зимата - изпитана рецепта за съхранение на зелен боб във фризер "
Приготвяне30 мин.
Готвене5 мин.
Общо35 мин.
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо1 156
  • Преглеждания за месеца54
  • Преглеждания за седмицата18
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • зелен фасул - около 2 кг, или жълт
  • вода - около 3 л вряща
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-добре е да се консумират зеленчуците в прясно състояние, но при замразяването им не се губят техните съществени ползи от витамини и минерали. Още повече, че сега са в сезон и може да се подбере най-добро, което се предлага на пазара, също и плодове с ясен произход , дори такива отгледани без химия.

Зеленият/жълт боб има своите ползи - за сърцето, черния дроб, бъбреците. Освен тези е и диетичен продукт и влияят добре на храносмилателната система.

Избира се фасул, който е здрав, без видими петна и загнили места и най-вече да е с малки бобчета, това говори, че е изключително млад. На пазара се предлагат различни сортове, от кръгъл, наречен Холандска принцеса, до плосък и много дълъг.

Предпочитам да избера с жълт цвят и да е плосък. Накисва се във вода за 15 мин, за да се отлепи прахта, а след това се измива под студена вода. След това се премахват ъгълчетата от двата му края и ако е необходимо, се срязва на желаната дължина.

Този фасул, които има по-дебела жилка, понякога се случва, се изрязва със зеленчуковата белачка.

В дълбока тендежра се изсипва вода около 3 литра и се оставя на котлон на пълна мощност, за да заври. Добре е зеленчукът да се бланшира на порции, за да не спада температурата на врящата вода. След като започне да завира, се отброяват 3-4 мин и се изважда с решетъчна лъжица в гевгир, за да се отцеди напълно. Охлажда се за няколко часа.

Изцедения и охладен фасул се разпределя в найлонови торбички, може и в кутии на желани порции по грамаж. Предпочитам да са по 200- 250 г, за да мога да го ползвам за добавки към гювеч, салати, гарнитури или основни ястия и др.

Така приготвеният фасул се съхранява за около 1 година.

Разбира се, че може и да не се бланшира предварително, а да се замрази напълно суров, но при бланширането той омеква и е по-лесно прибирането му откъм място във фризера.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар