Тази рецепта коментираха

Анонимен
Полина
Полина
Според мен се получава по-добре като се направи запръжка от брашно и червен пипер за цвят.
14.01.2016 00:02
24
10
Светлана
Светлана
Никой никъде не спомена, че за бульона от шкембето, по време на неговото варене се слага една голяма глава лук разрязана на две, един морков и 2 дафинови листа.Моят начин на правене на шкембе чорба е с яйце и кисело мляко.....имала съм заведение и и една готвачка туркиня, така го правеше.Мн повече ми харесва от с прясно мляко!
08.01.2016 10:04
38
36
1
Алексей Димитров
Алексей Димитров
Мила Светлана-дафинов лист, карамфил-босилек ,че и бахар не са подправките на шкембе чорба-но всеки има право да импровизира ,както си иска стига така да му харесва.
15.02.2021 12:36
Никола
Никола
Това е рецептата наистина, с малка забележка когато варят шкембето слагането е телешки капачки за по силен бульон и бульон а го разреждам 2 към 1 на 1л бульон 0,5л мляко , това е рецептата от червеният рецептурник и по принцип се сгъстява с малко брашно, но аз не сгъстявам
31.12.2015 09:52
12
8
2
Андре6ко
Андре6ко
Рецептата е за класическа шкембе чорба. Всички останали в коментарите са комични вариации. Морков? Дафинов лист?? яйце и кисело мляко??? Потрес! Не се излагайте, хора!
02.02.2016 10:46
42
7
5q
5q
"слагането е телешки капачки"...wtf ? Кво трябва да е това ? Какви капачки в яденето ? Обяснете по-ясно. Стана ми любопитно просто.
05.01.2016 22:08
1
2
Selim
Selim
С какво ще се сгъсти шкембе чорба без брашно ?
24.12.2015 20:03
7
4
3
Ivo
Ivo
Това не е манджа , чорба. За какво сгъстяване говориш ?
25.07.2016 00:45
6
2
никнай
никнай
Най-добрият метод за сгъстяване на супи, чорби и сосове е с царевияно нишасте ....
21.01.2016 23:16
4
5
5q
5q
Може една супа да се сгъстява и с картофено пюре (от това на прах), но за шкембето не е подходящо. Просто няма да прилича на шкембе. При това положение - по-добре без сгъстяване явно.
05.01.2016 22:10
3
4
Жана Сергеева
Жана Сергеева
Невероятно! Браво и Благодаря!
30.09.2015 10:32
10
2
boris
boris
Super
01.04.2015 19:27
2
вили
вили
Това е истинската шкембе чорба-без брашно и крумид и други притурки
29.03.2015 08:54
23
5
1
5q
5q
крУмид , really ?!? Еййй, аман от илитерати навсякъде... Надявам се, че не сте и такива готвачи като и грамотници.
05.01.2016 22:06
10
5
niko
niko
s vino stava I s rakia :D :D
15.03.2015 13:16
6
3
1
Ivo
Ivo
Като мезе....ок
23.04.2016 00:39
3
2
Pin2
Pin2
15 готвача да има, 15 рецепти ще кажат. За мен това е най-точната рецепта. Класика в жанра.
17.02.2015 14:03
37
12
Бай Иван стар шкембеджия
Бай Иван стар шкембеджия
Във всеки край на България рецептата е различна. Тази рецепта може да се каже, че е присъща за Западната част на България.. но пак повтарям, не навсякъде. Ако попитате хората от София през Кюстендил, Благоевград, Банско, Гоце Делчев та до Сандански и Петрич... това е оригинала. И може би са прави... има си и легенди за Царя, как е ял шкембе-чорба в Банско...
18.01.2015 20:56
41
3
1
Ирина
Ирина
Най доброто шкембе е това!!!
25.01.2015 20:38
31
7
Джоанна
Джоанна
Не добавяте ли 3,4 лъжици брашно?
13.01.2015 22:06
8
16
Д. Цонков
Д. Цонков
Рецептата е точна. Шкембе чорбата е нещо свещено! Единственото, което се осмелявам да добавя е, че аз слагам 5-6 цели зърна черен пипер заедно с бульона.
31.12.2014 12:53
37
3
отново аз
отново аз
Чорбата от свински стомаси се нарича "чорба от свински шардени" , а не от шкембе
04.12.2014 22:21
5
25
2
шшш
шшш
Телешко
05.01.2015 11:32
5
Дияна
Дияна
Дрън, дрън, в България си е любимата Шкембе чорба, имаме си и заведения Шкембенжийници !
08.12.2014 21:10
10
2
Стела от Троян
Стела от Троян
Това е рецепта на крайпътните заведения,където клиентите основно са шофьори, снабдители,дребни търговци, които бързат да ядат и отпътуват,като не се вглеждат много в купичката с чорбата.Тези майстори на шкембе чорбата го поизмиват на чешмата със студена вода и го слагат така да се вари.Така се правят пари.По-старите готвачи знаят каква е фирата при студената обработка на шкембето и каква е топлата.Тази фира при топлата обработка не носи пари на заведението.Като погледна в купичката на снимката си личи точно каква е консистенцията на чорбата.Правя си извод какъв вкус има от запържения червен пипер в олиото.Представям си как се чувстват хората със стомашни проблеми.ТАКАВА РЕЦЕПТА КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ ТРЯБВА ДА Я ЗАБРАНЯТ ДА СЕ ПРЕДЛАГА В ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ХРАНЕНЕ.
Първо: шкембето се залива с вряла вода и се остъргва да остане само мускулната част от него.
Второ: вари се с подправки от зърна чер пипер и листенце от дафинов лист,морков, по късно към края се добавя и сол, така бульонът е по-силен.
Трето:шкембето след като се свари се изважда и се охлажда.Бульонът се прецежда и в него се връща ситно нарязаното на кубчета шкембе.
Четвърто:прави се запръжка от масло и настъргани моркови.След като се оцвети мазнината от морковите, през цедка се изсипва в тенджерата с шкембето и бульона.Прецеденият морков се изхвърля.
Пето: варената застройката се прави по желание с прясно или кисело мляко,жълтъци и брашно.При поднасяне се предлага едро смян червен лют пипер, чер пипер,оцет и чеснова паста.ДА ВИ Е СЛАДКО! Това е супа с прекрасна консистенция и вкус.
04.12.2014 22:17
37
47
3
Кулинар
Кулинар
Стига с това брашно, да не правите каша!
05.03.2016 00:51
13
8
Аматьор
Аматьор
Що се отнася до запържения червен пипер, да, червения пипер не трябва да се запържва.
04.02.2016 20:59
4
7
Аматьор
Аматьор
Освен пари, този начин се прави и вкус. Остържи шкембето и ще остане същия вкус,какъвто и ако сложиш на баба си бельото. Много ми е интересно, как се разбира консистенция от снимка....
04.02.2016 20:55
9
3
катерина
катерина
точно това е оригиналната шкембе чорба с прясно мляко ,а не с кисело
13.11.2014 21:23
60
17
mimmi
mimmi
А за 30 порции горе долу колко мляко ми е необходимо?благодаря предварително.
12.11.2014 20:13
8
4
ели
ели
прави се само от телешко иначе всяко друго е фалш-телешкото е с друг аромат и месото в него е друго...
03.11.2014 23:44
23
2
горо
горо
За дадената рецепта трябва да се знае че идва от саседите.А добавката на прясно мляко е наша .А ако ти се хапват,джолани и пр.бягаш от вкуса и веч не се зове шкембе чорба.
02.10.2014 14:27
7
13
калин
калин
не ми я фали,щом е с прясно мляко
06.08.2014 14:55
19
42
Пит
Пит
Съжалявам, ама това няма нищо общо с оригиналната рецепта за шкембе,Застройката на шкембето е топла с яйца и кисело мляко...:)
06.04.2014 09:39
21
50
1
Красимир Добрев
Красимир Добрев
Абсолютно съм съгласен - с прясно мляко става много лигава.
13.10.2015 00:21
12
17