Тази рецепта коментираха

Анонимен
татяна
татяна
добра шкембе чорба,но моят съвет,като се загреете олио сложете червеният пипер оставете да се отаи и оберете само олио оцветенно от пипера,така става по красива чорбата.
05.03.2016 11:04
14
3
Йорданка Тасева
Йорданка Тасева
любимата ми чорба!
26.02.2016 14:13
16
3
емо
емо
аз го правя така> слагам шкембето да ври заедно сас телешки крачета след като се сварят се назязват и се оставят сас булюна като му добавям около 100 грама масло и картофено пюре да се згъсти булюна застроивам го с прясно млеко става много вкусно сервира се с лют пипер и счукан чеснов с оцет
23.01.2016 08:59
8
25
никнай
никнай
Неможах да разбера за каво ти е олиото след като никаде не го използваш и какви са тия измерителни единици "с.л." и "ч.л." ?

Аматьори .....
21.01.2016 23:12
6
41
3
Ivo
Ivo
Ами чети. Написано е къде е олиото !
А с.л. е супена лъжица, ч.л. е чаена лъжица. Май ти си пълен аматьор. Това всеки го знае.
23.04.2016 00:34
18
3
Аматьор
Аматьор
Аман от шефове, дето не знаят що е то с.л/ и ч.л. Пък и като си шеф, за какво ти е да можеш да четеш...., то четенето е за аматьорите.
04.02.2016 20:37
29
2
ааа
ааа
Супени лъжици и чаени лъжици
22.01.2016 11:12
10
Христо Христов
Христо Христов
От години си правя телешка шкембе чорба. Телешката шкембе чорба става много вкусна ако заедно със шкембето се варят и телешки крачета, тогава бульона става желиранолепкав и много вкусен- Млякото се прибавя накрая , може без брашно, само малко запръжка с червен пипер- Най-важното е чесъна и лютото да са в изобилие при хапването. Приятен апетит..!!
17.01.2016 18:43
32
6
Полина
Полина
Според мен се получава по-добре като се направи запръжка от брашно и червен пипер за цвят.
14.01.2016 00:02
24
10
Светлана
Светлана
Никой никъде не спомена, че за бульона от шкембето, по време на неговото варене се слага една голяма глава лук разрязана на две, един морков и 2 дафинови листа.Моят начин на правене на шкембе чорба е с яйце и кисело мляко.....имала съм заведение и и една готвачка туркиня, така го правеше.Мн повече ми харесва от с прясно мляко!
08.01.2016 10:04
38
36
1
Алексей Димитров
Алексей Димитров
Мила Светлана-дафинов лист, карамфил-босилек ,че и бахар не са подправките на шкембе чорба-но всеки има право да импровизира ,както си иска стига така да му харесва.
15.02.2021 12:36
Никола
Никола
Това е рецептата наистина, с малка забележка когато варят шкембето слагането е телешки капачки за по силен бульон и бульон а го разреждам 2 към 1 на 1л бульон 0,5л мляко , това е рецептата от червеният рецептурник и по принцип се сгъстява с малко брашно, но аз не сгъстявам
31.12.2015 09:52
12
8
2
Андре6ко
Андре6ко
Рецептата е за класическа шкембе чорба. Всички останали в коментарите са комични вариации. Морков? Дафинов лист?? яйце и кисело мляко??? Потрес! Не се излагайте, хора!
02.02.2016 10:46
42
7
5q
5q
"слагането е телешки капачки"...wtf ? Кво трябва да е това ? Какви капачки в яденето ? Обяснете по-ясно. Стана ми любопитно просто.
05.01.2016 22:08
1
2
Selim
Selim
С какво ще се сгъсти шкембе чорба без брашно ?
24.12.2015 20:03
7
4
3
Ivo
Ivo
Това не е манджа , чорба. За какво сгъстяване говориш ?
25.07.2016 00:45
6
2
никнай
никнай
Най-добрият метод за сгъстяване на супи, чорби и сосове е с царевияно нишасте ....
21.01.2016 23:16
4
5
5q
5q
Може една супа да се сгъстява и с картофено пюре (от това на прах), но за шкембето не е подходящо. Просто няма да прилича на шкембе. При това положение - по-добре без сгъстяване явно.
05.01.2016 22:10
3
4
Жана Сергеева
Жана Сергеева
Невероятно! Браво и Благодаря!
30.09.2015 10:32
10
2
boris
boris
Super
01.04.2015 19:27
2
вили
вили
Това е истинската шкембе чорба-без брашно и крумид и други притурки
29.03.2015 08:54
23
5
1
5q
5q
крУмид , really ?!? Еййй, аман от илитерати навсякъде... Надявам се, че не сте и такива готвачи като и грамотници.
05.01.2016 22:06
10
5
niko
niko
s vino stava I s rakia :D :D
15.03.2015 13:16
6
3
1
Ivo
Ivo
Като мезе....ок
23.04.2016 00:39
3
2
Pin2
Pin2
15 готвача да има, 15 рецепти ще кажат. За мен това е най-точната рецепта. Класика в жанра.
17.02.2015 14:03
37
12
Бай Иван стар шкембеджия
Бай Иван стар шкембеджия
Във всеки край на България рецептата е различна. Тази рецепта може да се каже, че е присъща за Западната част на България.. но пак повтарям, не навсякъде. Ако попитате хората от София през Кюстендил, Благоевград, Банско, Гоце Делчев та до Сандански и Петрич... това е оригинала. И може би са прави... има си и легенди за Царя, как е ял шкембе-чорба в Банско...
18.01.2015 20:56
41
3
1
Ирина
Ирина
Най доброто шкембе е това!!!
25.01.2015 20:38
31
7
Джоанна
Джоанна
Не добавяте ли 3,4 лъжици брашно?
13.01.2015 22:06
8
16
Д. Цонков
Д. Цонков
Рецептата е точна. Шкембе чорбата е нещо свещено! Единственото, което се осмелявам да добавя е, че аз слагам 5-6 цели зърна черен пипер заедно с бульона.
31.12.2014 12:53
37
3
отново аз
отново аз
Чорбата от свински стомаси се нарича "чорба от свински шардени" , а не от шкембе
04.12.2014 22:21
5
25
2
шшш
шшш
Телешко
05.01.2015 11:32
5
Дияна
Дияна
Дрън, дрън, в България си е любимата Шкембе чорба, имаме си и заведения Шкембенжийници !
08.12.2014 21:10
10
2
Стела от Троян
Стела от Троян
Това е рецепта на крайпътните заведения,където клиентите основно са шофьори, снабдители,дребни търговци, които бързат да ядат и отпътуват,като не се вглеждат много в купичката с чорбата.Тези майстори на шкембе чорбата го поизмиват на чешмата със студена вода и го слагат така да се вари.Така се правят пари.По-старите готвачи знаят каква е фирата при студената обработка на шкембето и каква е топлата.Тази фира при топлата обработка не носи пари на заведението.Като погледна в купичката на снимката си личи точно каква е консистенцията на чорбата.Правя си извод какъв вкус има от запържения червен пипер в олиото.Представям си как се чувстват хората със стомашни проблеми.ТАКАВА РЕЦЕПТА КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ ТРЯБВА ДА Я ЗАБРАНЯТ ДА СЕ ПРЕДЛАГА В ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ХРАНЕНЕ.
Първо: шкембето се залива с вряла вода и се остъргва да остане само мускулната част от него.
Второ: вари се с подправки от зърна чер пипер и листенце от дафинов лист,морков, по късно към края се добавя и сол, така бульонът е по-силен.
Трето:шкембето след като се свари се изважда и се охлажда.Бульонът се прецежда и в него се връща ситно нарязаното на кубчета шкембе.
Четвърто:прави се запръжка от масло и настъргани моркови.След като се оцвети мазнината от морковите, през цедка се изсипва в тенджерата с шкембето и бульона.Прецеденият морков се изхвърля.
Пето: варената застройката се прави по желание с прясно или кисело мляко,жълтъци и брашно.При поднасяне се предлага едро смян червен лют пипер, чер пипер,оцет и чеснова паста.ДА ВИ Е СЛАДКО! Това е супа с прекрасна консистенция и вкус.
04.12.2014 22:17
37
47
3
Кулинар
Кулинар
Стига с това брашно, да не правите каша!
05.03.2016 00:51
13
8
Аматьор
Аматьор
Що се отнася до запържения червен пипер, да, червения пипер не трябва да се запържва.
04.02.2016 20:59
4
7
Аматьор
Аматьор
Освен пари, този начин се прави и вкус. Остържи шкембето и ще остане същия вкус,какъвто и ако сложиш на баба си бельото. Много ми е интересно, как се разбира консистенция от снимка....
04.02.2016 20:55
9
3
катерина
катерина
точно това е оригиналната шкембе чорба с прясно мляко ,а не с кисело
13.11.2014 21:23
60
17