Хляб с Квас в Хлебопекарна

Яница НиколоваЯница НиколоваИноватор4564001894
16/09/2018
Приготвяне30 мин.
Общо30 мин.
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 179
  • Преглеждания за месеца131
  • Преглеждания за седмицата33
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • Захващане на квас
  • брашно - 1/2 ч.ч., пълнозърнесто
  • вода - 1/2 ч.ч., изворна или преварена
  • За кваса
  • брашно - 1 ч.ч. бяло
  • вода - 1 ч.ч.
  • сол - 1 щипка
  • квас - 5 - 6 лъжици готов
  • За хляба
  • вода - 300 мл хладка
  • брашно - 600 г бяло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, захващаме квасa, като в буркан се слага пълнозърнестото брашно и водата, прибавя се щипка захар. Покрива се с капачка неплътно или марля. Поставя се на топло място и всеки ден сутрин, обед и вечер се добавят по 1 супена лъжица брашно.

Около 6-7 ден се появяват мехурчета, ако е течно се добавя брашно, ако е твърдо, се добавя вода. Може да се съхранява в бурканче в хладилника.

Ако вече имаме квас, за да го събудим, не е необходимо да се чака седмица , а около 1 ден, като се добавя лъжица вода и брашно.

Готовият квас може да се използва вместо мая в рецептите. За хляба в хлебопекарната е необходимо няколко лъжици от готовия квас да се смесят с чаена чаша вода и чаена чаша брашно и щипка сол.

Трябва да протече ферментация, която е 12 часа. Например това се прави вечерта, за да е готов хлябът на обяд, т.e. 12 часа ще втасва и 3.20 часа е програмата за печене на пекарната. От девет вечерта, ако се започне, първото втасване ще приключи в девет сутринта и второто втасване ще е в пекарната.

Замесената каша с готовия квас се покрива с кърпа и оставя да ферментира. Появяват се балончета и има леко кисел аромат. В съда на пекарната се поставя водата и пресятото брашно за хляба, една щипка сол и втасалият квас. Пекарната се включва на програма за основен бял хляб, която е около 3 часа и 20 минути, ако има нужда, се прибавят няколко лъжици брашно, в случай че се маже под бъркалките.

След като се изпече, се слага на решетка да се охлади.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар