Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за Андреевден

Питка за Андреевден

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Питка за Андреевден
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 4
03/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 350 мл
  • кисело мляко - 3 с.л
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • мая - 1/2 кубче
  • брашно - 1 кг
  • масло - 100 г за намазване
  • сусам - 1 с.л.
  • ленено семе - 1 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете гладко тесто от изброените продукти, оставете да втаса и да удвои обема си.

Разделете го на 1 по малка част тесто за центъра и 2 еднакво големи топки, всяка разделете на 3 топчици и разточете 3 обли кори. Или по-точно - оформяте 6 еднакво големи обли кори, три по три слепвате с масло, без да мажете горната.

Разрязвате на 8 части, като започвате от центъра, но не стигате до края, обръщате всяко листо назад.

От другата тройка кори разрязвате на 8 триъгълника, всеки режете по средата, хващате върха и промушвате отдолу нагоре.

Готовите листа подреждате във вътрешността на тавата и от малката част тесто разточвате кора, мажете с масло, навивате на руло и разрязвате по средата.

Усуквате двете части и завивате по средата на питката.

Оставяте празничната питка да втаса, след което мажете с жълтък и печете в загрята фурна на 170 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: