Начин на приготвяне
Сложете всички продукти за тестото в хлебопекарната /без олиото/ в последователен ред: първо всички течни съставки, сол, захар, брашно и натрошената мая. Пуснете програма тесто и изчакайте да замеси тестото.
Още докато меси, сложете на малки количества олиото и изчакайте до пълното му усвояване. Оставете тестото да втаса до края на програмата.
Извадете готовото тесто и го разделете на 4 равни части. Смесете трите вида мазнина в касерола на бавен огън и ги разтопете, колкото да се смесят, без да завира.
Вземете една топка тесто и с ръце я разстилате на кръг. Намажете обилно с мазнина и поръсете със сирене. Вземете втора топка, отново разстилате, мажете с мазнините, ръсите сирене и слагате върху първата кора.
Повторете всичко отново, докато наредите и четирите кори една върху друга. Завийте ги на руло и леко усучете. Завийте на охлюв и сложете в тавичка, застлана с хартия за печене.
Оставете питката да втаса за половин час.
Готовата месеница намажете със заделения жълтък, 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко.
Печете усуканата питка в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.
Коментари