Начин на приготвяне
Да сготвиш нещо в Папилот е техника в кулинарията, която на всички ни е позната отдавна, но може би не с това име. Представлява печене във фурна или готвене на пара, като продуктите предварително се завиват в пергаментова хартия и се прави пакетче, в което те се задушават едновременно и така се запазват в тях всички аромати.
Към това може да причислим и готвенето със завиване на продуктите с алуминиево фолио, на същия принцип е, но не и така здравословно както с хартията.
Ето и едно предложение за вкусен лаврак в Папилот със зеленчуци. С малко продукти и съвсем обикновенни, без подправки постигаме страхотен вкус и аромат.
Почистете рибните филета от костици, ако има такива, измийте и подсушете. Взависимост от големината им, при този грамаж може да имате 4 или 6 тънки и крехки филенца.
Почистете зеленчуците и нарежете моркова, чушката, чесъна и тиквичката на много тънки филийки, гъбите и доматките разполовени. По желание може да си добавите друг любим зеленчук или да замените някой от посочените с друг по ваш вкус. Само трябва да се съобразите с времето за готвене на рибата, за да съвпада с тази на зеленчука.
Разстелете две парчета кухненска хартия за печене с размери 42х38 см. Поръсете всяко със зехтин в средата, там където ще разполагате продуктите.
Разпределете зеленчуците, поръсете още веднъж със зехтин и сол, а отгоре положете филетата от лаврак с кожата надолу. Посолете и него и сгънете хартията първо откъм двата противоположни края застъпвайки ги, после и другите два и запечатайте добре.
Сложете пакетчетата в тава и печете на 200 градуса за 25-28 минути взависимост от дебелината на рибата.
Прието е готовите риби в папилот да се поднесат на момента, както са си запечатани, и всеки на масата да разгърне своето пакетче. Ефектно е и е красиво, стига да не се бави човек, защото ако твърде дълго лавракът остане в хартията ще продължава да се готви.
Може и да се поднесат като леко се разтворят пакетите и се гарнира с парченца лимон и поръска от зехтин.
Опитайте - лесно, вкусно и здравословно е!
Добър апетит!