Празнична пита агънце за Гергьовден

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Готвач
161
570
1k
214
1
06/05/2020
Приготвяне40 мин.
Готвене30 мин.
Общо70 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо128
  • Преглеждания за месеца127
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете прясното мляко и го разбъркайте с маята, захарта и брашното, докато се получи консистенция на боза.

Оставете маята да се активира.

След като маята е шупнала, добавете 3 цели яйца, 1 жълтък (а белтъка отделете за намазване на питата), оцета, солта, олиото и по малко брашното, омесете, докато се получи меко еластично тесто.

Намазнете го и го оставете да удвои обема си (около 20-30 минути).

От втасалото тесто отделете 1/3, които ще използвате за очи, уши, крачета и глава, а останалата 2/3 част от тестото разделете на 5 приблизително еднакви по големина топки.

Разточете всяка на правоъгълна кора, след което ги поставете едно върху друго (като между всяко се маже с олио) и ги разточете на 1 голяма правоъгълна кора.

Увийте на руло и го нарежете на 16 охлювчета, като 1 от тях отвийте и усучете - това ще е опашката на гергьовското агне.

Оформете агнето, като на мен най-удобно ми беше да започна с крачетата, тялото и да дооформя главата и опашката.

Оставете празничната питка да си отпочине за 20 - 30 минути, намажете с белтък, поръсете със сусам само тялото на агнето и изпечете на 180 градуса до готовност.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар