Начин на приготвяне
В купа смесете топлата вода, захарта и маята, разбъркайте да се разтворят и оставете настрани да се активира маята.
Пресейте брашното и добавете щипка сол в него и оформете кладенче. В него прибавете настърганата кора на ситно ренде на лимона, олиото и шупналата мая, замесете меко тесто.
Покрийте тестото и оставете за 1 час да втаса. Върху набрашнен плот разточете тестото на кора с дебелина между 0. 5 – 1 см и с помощта на чаша или резец, изрежете кръгове.
Покрийте кръговете за 30 минути с чиста кърпа, след което пържите в нагрятото олио на умерен огън от двете страни до златисто-кафяв цвят.
Наредете поничките в тава покрита с кухненска хартия, една до друга (не на куп) и оставете да се охладят.
Пригответе си крема Шантили, в тенджера с дебело дъно поставете жълтъците и захарта, разбийте до еднородна маса. Добавете студеното прясно мляко, нишестето и ванилията, разбийте на гладка еднородна смес.
Поставете тенджерата на бавен огън и варите до сгъстяване при непрекъснато бъркане. Свалете тенджерата от котлона, завийте я със стреч фолио и оставете да се охлади напълно крема.
Отделно разбийте сметаната на пухкав крем. Периодично към нея прибавяйте от охладения яйчен крем при непрекъснато бъркане с миксер, за да се получи пухкав и гладък крем.
Върнете се при поничките, направете дупка встрани на поничката с помощта на сламка, като леко раздвижите сламката вътре в нея, за да отворите път на крема. Напълнете шприц или пош с тънък накрайник с крем. Поставете накрайника в дупката на поничката и напълнете с крем.
Подредете пълните понички в подходящ съд и поръсете с пудра захар, оставете за 2-3 часа да попият от крема.
Пълнените понички с крем Шантили са готови.