Начин на приготвяне
Бобът се измива много добре и се накисва в студена вода за 12 ч.
След накисването водата се изхвърля и се налива нова студена вода.
Слага се да заври, след което водата се изхвърля.
Налива се нова студена вода и отново се слага да заври.
Това се повтаря, докато се изхвърли три пъти водата.
В четвъртата студена вода бобът се оставя да заври, след което се прибавя содата.
Вари се 10 минути, след което водата се изхвърля.
Бобът се пресипва с гърне под капак, в която е нашата студена вода.
Задължително се налива студена вода, преди да се прехвърли бобът, за да не се спука гърнето.
Прибавят се керевиза, мащерка, чесън, стария и черен лук, който е ситно нарязан.
Разбърква се и се прибавят сушените моркови, джоджен, червен пипер и сол.
Боб чорбата се залива със зехтин Pomace и се посолява.
Шарения боб с кервиз и мащерка се захлупва с капака и се оставя на тих огън да ври 120 минути.