Киш 4 сирена

19/01/2021
"Мекичък, ароматен и много вкусен киш четири сирена - препоръчваме ви го горещо"
Приготвяне18 мин.
Готвене35 мин.
Общо53 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
27 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 229
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена27

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е един изключително ароматен киш, чиято плънка е много нежна и кремообразна.

Хрупкавият блат за основата се приготвя по стандартния начин за направа на маслено тесто:

Брашното, сол, захар и бакпулвер се смесват в купа. Слага се студеното и твърдо масло на парченца и се втрива с пръсти до образуване на трохи.

Сипва се студена водичка и с нея маслените трохи се обединяват в гладко тесто. То не трябва да се меси дълго.

Овалва се на топка и се оставя за 20 минути в хладилник.

Разточва се върху набрашнен плот на тънка кора с диаметър около 2 см по-голям от формата за киша, в която ще се пече, за да може да покрие и стените ѝ.

Блатът се прилепва добре по дъното и стените и се надупчва с вилица.

Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна за 15 минути.

За плънката се смесват млякото, сметаната, маслото, сол и кафена лъжичка бакпулвер по желание (присъства в оригиналната рецепта и целта и е още по-пухкава плънка). В тази течна смес се разбива брашното и съдът се поставя на слаб огън (80 градуса) за 5 минути.

Добавят се яйцата и черният пипер и хубаво се разбива с миксер или в блендера.

Слагат се четирите вида сирена - чедър и ементал настъргани, синьото сирене натрошено, а гаудата аз добавям на малки парченца, които са се виждат в киша, но вие, ако искате, можете и нея да настържете.

Плънката се излива върху леко запечения блат и кишът със сирене се пъха във фурната при същите градуси за още около 15 минути или докато по ръбчетата тестото почервенее, а плънката започне да добива загар и е стегнала.

Вкусният, нежен и ароматен киш 4 сирена се поднася топъл или изстинал и се консумира на същия ден, за да бъде блатът хрупкав, а плънката мека и кремообразна.

Добър апетит!

Рейтинг

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар