Начин на приготвяне
За да се избегне киселата жилка, козунакът е добре да се прави само с твърд квас.
Ето рецептата за 100 г активен захранен квас.
Твърд квас може да се направи от течен квас, вода и брашно или се добавя брашно, докато стане твърда топка, с нож режете на кръст и оставяте да се активира по познатия начин. Храненето на твърдия квас става 100-50-100 квас-вода-брашно.
За кифличките: Към твърдия квас 1 път на месец водата заменям с кисело мляко и по този начин вкарвам млечно кисели бактерии и тестото става по пухкаво!
Това първоначално тесто се измесва добре и се оставя на стайна температура от 28 градуса за 4 часа да утрои обема си.
За основното тесто за козунак:
Когато сме готови с твърди квас, го поставяме в купата и добавяме продуктите за основното тесто. Започвате да месите тестото и когато започне да се оформя мрежа и започвате да виждате нишки от тестото или ако месите с миксер, тестото започне да се оформя около куката, започвате да добавяте лъжица по лъжица от олиото.
Олиото и маслото се добавят след развит глутен! След всяка лъжица изчаквате тестото да усвои олиото. Когато цялото бъде усвоено, добавяте на етапи и маслото на кубчета на стайна температура. След това месите в миксера на 50 минути. Трябва да получите меко и много еластично, гладко и лъскаво тесто.
Втасване: Около 10 часа на 25 градуса или до утрояване. Ако помещението е по-студено, завийте купата и приберете във фурната.
Много е важно да изчакате при всяко втасване тестото да утрои размера си!
Когато това се случи, оформяте два козунака по 1000 г. Покривате оформените козунаци да втасат около 4 часа и отново чакаме да се утроят.
Загряваме фурната на 180°C и поръсваме със захар печивата!
Пекат се до хубав загар 35 мин.
Насладете се на този много вкусен квасен козунак!
Коментари
Много хубав козунак.
Поздравления.
Опитах се да го направя, но не ми се получи ,съвсем малко се навдигна и остана твърд .. Исках да попитам дали на ръка се измесва или е по-добре да се ползва кухненски робот?
Съставките за основното и първоначално тесто след като ги смесих се получи доста рядко тесто (580мл.течност за 750гр.брашно ) затова исках да попитам дали се добавя още брашно (тип500)?
Благодаря ,