Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Квасен козунак

Квасен козунак

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Квасен козунак3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
215 мин.
Порции
16
"Ако ще хапваме козунак, нека поне е домашно приготвен"

Необходими Продукти

  • Твърд квас
  • квас - 1 с.л.
  • вода - 50 г
  • брашно - 60 г бяло с висок протеин 12%
  • За първоначалното тесто
  • активен квас - 180 г
  • прясно мляко - 100 г
  • захар - 40
  • Основно тесто
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 260 г
  • прясно мляко - 140 г
  • брашно - 740 г манитоба или високо протеиново 12%
  • сол - щипка
  • ванилов екстракт - 2 с.л. или алкохол ром или друг по избор
  • лимонова кора - настъргана
  • масло - 80 г
  • олио - 80 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да се избегне киселата жилка, козунакът е добре да се прави само с твърд квас.

Ето рецептата за 100 г активен захранен квас.

Твърд квас може да се направи от течен квас, вода и брашно или се добавя брашно, докато стане твърда топка, с нож режете на кръст и оставяте да се активира по познатия начин. Храненето на твърдия квас става 100-50-100 квас-вода-брашно.

За кифличките: Към твърдия квас 1 път на месец водата заменям с кисело мляко и по този начин вкарвам млечно кисели бактерии и тестото става по пухкаво!

Това първоначално тесто се измесва добре и се оставя на стайна температура от 28 градуса за 4 часа да утрои обема си.

За основното тесто за козунак:

Когато сме готови с твърди квас, го поставяме в купата и добавяме продуктите за основното тесто. Започвате да месите тестото и когато започне да се оформя мрежа и започвате да виждате нишки от тестото или ако месите с миксер, тестото започне да се оформя около куката, започвате да добавяте лъжица по лъжица от олиото.

Олиото и маслото се добавят след развит глутен! След всяка лъжица изчаквате тестото да усвои олиото. Когато цялото бъде усвоено, добавяте на етапи и маслото на кубчета на стайна температура. След това месите в миксера на 50 минути. Трябва да получите меко и много еластично, гладко и лъскаво тесто.

Втасване: Около 10 часа на 25 градуса или до утрояване. Ако помещението е по-студено, завийте купата и приберете във фурната.

Много е важно да изчакате при всяко втасване тестото да утрои размера си!

Когато това се случи, оформяте два козунака по 1000 г. Покривате оформените козунаци да втасат около 4 часа и отново чакаме да се утроят.

Загряваме фурната на 180°C и поръсваме със захар печивата!

Пекат се до хубав загар 35 мин.

Насладете се на този много вкусен квасен козунак!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Радика
Радика
Здравейте ,
Много хубав козунак.
Поздравления.
Опитах се да го направя, но не ми се получи ,съвсем малко се навдигна и остана твърд .. Исках да попитам дали на ръка се измесва или е по-добре да се ползва кухненски робот?
Съставките за основното и първоначално тесто след като ги смесих се получи доста рядко тесто (580мл.течност за 750гр.брашно ) затова исках да попитам дали се добавя още брашно (тип500)?
Благодаря ,
24.04.2022 12:20