Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс като козунак

Кекс като козунак

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Кекс като козунак
Снимка: Росица Петрова
1 / 3
20/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Не знаем дали е кекс или козунак, но е просто уникален!"

Необходими Продукти

  • брашно - 350 грама
  • яйца - 3 броя
  • лешници - 20 цели
  • прясно мляко - 130 мл
  • захар - 100 грама
  • прясна мая - 20 грама
  • течен подсладител - 1 с.л.
  • масло - 60 грама
  • мас - 60 грама
  • сушени плодове - 100 грама
  • лимонена кора - 1 с.л.
  • портокалова кора - 1 с.л.
  • ванилия - 2 бр. (по 2 г)
  • кафява захар - 2 с.л. (за поръсване)
  • сол - 1 щ.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото и разтворете в него лъжица от захарта и маята. Оставете да шупне.

Разтопете маслото и маста, оставете да се охладят.

В отделен съд разбийте яйцата със захарта, ванилиите и щипка сол. Прибавете към тях шупналата мая, маста и маслото, подсладителя. Разбъркайте хубаво.

Добавете на части пресятото брашно към сместа. Накрая прибавете сушените плодове и цитрусовите кори.

Намазнете хубаво правоъгълна форма за печене.

Сипете сместа вътре и поръсете равномерно с 2 лъжици кафява захар. Наредете целите лешници отгоре.

Загрейте фурната на 170 градуса и изпечете кекса до готовност - около 30 минути.

Кексът като козунак е много апетитен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дони Ники
Дони Ники
Чудесен е!
21.04.2022 09:53
Росица Петрова
Росица Петрова
Пропуснала съм да напиша, че след като се разбърква тестото се оставя да втаса, покрито с фолио или кърпа. След това се разбърква и се прехвърля в подходяща форма за печене, предварително намазана с масло или олио и отново се оставя да втаса за още около 20 минути.
Моля за извинение за пропуска.
20.04.2022 14:41