Начин на приготвяне
Картофите се обелват и нарязват на средно големи парчета. Почистеният лук се нарязва на полумесеци, двата вида моркови - на кръгчета, чушките - на парченца, тиквичката - на кубчета.
Всички зеленчуци се слагат в керамичният съд на крок пота.
Прибавят се настърган един домат, червен пипер, брашно, сол на вкус, два дафинови листа, олио и супена лъжица микс от средиземноморски подправки. Всички продукти за гювеча се объркват добре.
Налива се вода до средата на зеленчуците. Слага се капакът и уредът за готвене се включва на втора степен за 3 часа и половина. При сервиране гювечът се поръсва с нарязан на дребно пресен магданоз.
Зеленчуците, приготвени по този начин, запазват полезните си вещества, които обикновено се разграждат при висока температура, остават цели, без да се разваряват.
Зеленчуков гювеч в крок пот е богато на вкусове и полезни вещества постно ястие.