Начин на приготвяне
Зеленият лук се наситнява. Спанакът се измива и нарязва.
В малко сгорещено олио се запържва зеленият лук, докато омекне - 1-2 минути. Добавя се половината спанак и се запържва, докато омекне.
Повтаря се и след добавянето на втората половина. Поръсва се с малко сол и черен пипер на вкус. След това се отстранява и се оставя да изстине.
В голяма купа се разбъркват брашното, бакпулверът и солта. Прибавят се млякото, яйцата, разтопеното масло и се смесва всичко.
Изстиналият спанак се изцежда добре. Прибавя се към сместа. Добавя се и копърът, след което и настърганият кашкавал и натрошеното сирене. Всичко се разбърква, за да се смеси добре.
В намазнена тавичка се разпределя сместа равномерно.
Отгоре соленият кекс се поръсва пармезанът. Пече се баницата със спанак се около 40 минути на 170 °C или до суха клечка и златист загар.
Преди разрязване на калпазанска спаначена баница се изчаква около 15 минути да поизстине.