Начин на приготвяне
Отделете ¼ от тестото настрана, а останалото разточете върху набрашнена повърхност на овална кора с дебелина 6 мм. Сложете блата в кръгла тава с отлепящи се стени - тестото трябва да виси около 2.5 см от ръба навън.
Разточете и заделеното тесто на кора със същата дебелина. Покрийте 2-та блата с прозрачно фолио и приберете в хладилник.
Разбийте 10-те яйца с билките, солта и черния пипер. Загрейте маслото на слаб котлон в по-широк тиган и с разбъркване постепенно сипете вътре яйчната смес. Избутвайте я в средата на тигана. Извадете сместа в чиния и покрийте и нея с фолио.
Изпечете чушките, обелете ги, махнете дръжките и ги разрежете по дължина.
Бланширайте спанака в подсолена вода за 1 минута. Веднага го изплакнете под студена вода и го отцедете.
Запържете чесъна с малко мазнина в голям тиган и прибавете спанака. Сотирайте за 3 минути и овкусете със сол, пипер, индийско орехче. Долейте малко течна сметана, кипнете и снемете от котлона. Извадете спаначената смес от тигана.
В тавата върху бутер тестото започнете да редите 1/2 от яйцата, 1/2 от спанака, 1/2 от сиренето, 1/2 от шунката и печените чушки. Подредете след това останалите съставки в обратен ред.
За плънката разбийте яйцето с 1 с.л. вода и щипка сол. Намажете ръба на блата с разбитото яйце и покрийте плънката с втората кора. Отново намажете с яйца и направете няколко дупчици с вилица. Сложете съда с Миланския милфьой в хладилник за половин час преди печене.
Изпечете го за 70 минути в предварително загряна на 175-180 градуса фурна в по-долната част. Поднесете Миланския милфьой студен.