Тарт с праз и сирене

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k957
Тарт с праз и сирене2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8
"Перфектната лека вечеря или бърз обяд - това виждаме, когато погледнем този великолепен тарт"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 220 г
  • масло - 140 г
  • вода - 5 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • За плънката
  • праз - 1 кг
  • яйца - 1 бр.
  • сирене - 200 г
  • заквасена сметана - 150 г
  • масло - 25 г
  • пармезан - 50 г
  • жълтъци - 2 бр.
  • лимони - 1 бр., сок и кора
  • мащерка - 1 ч.л.
  • сол - 2 г
  • черен пипер - 2 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тестото: Смесваме брашното със солта и към тях добавяме маслото нарязано на парчета.

Изсипваме всичко в купа на блендер или с помощта на пасатор го пасираме докато стане на трохи. Прибавяме студената вода и още малко пасираме. Готовото тесто, покрито с фолио, прибираме в хладилник за 30 мин.

След като извадим тестото го разточваме на кора, поставяме го в кръгла тава като наместваме краищата към стените ѝ.

За плънката: Изчистваме праза и го режем на тънки ленти. Разтапяме маслото и прибавяме праза и мащерката. Покриваме с капак и оставяме да се задуши за 10 мин. и го охлаждаме.

После добавяме настърганата кора от лимона и сока му, пармезана, сметаната, яйцето, разбъркваме докато всичко се поеме и накрая прибавяме нарязаното на кубчета сирене. Овкусяваме със сол и черен пипер.

Изсипваме сместа върху кората, а отгоре слагаме разбитите с 1 с.л. вода жълтъци. Печем на 200 градуса за 20 мин, след което намаляваме на 180 градуса и печем за още 15 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: