Начин на приготвяне
Нарежете конското месо на парчета с дебелина около 4 см (нарязва се по дължина на мускула, почиства се от сухожилия и хрущяли).
В продълговата тава поръсете около 2 см сол. Отгоре поставете парчетата месо и покрийте с останалата сол. Месото трябва да бъде хубаво покрито със солта. Покрийте със свежо фолио и оставете да престои на хладно около 36 часа.
Извадете го от солта и го накиснете в студена вода. Оставете да престои около 12 часа, като през 4 часа сменяйте водата.
В купичка смесете подправките около 70-80 г (количеството и вида са според вашия вкус). Изсипете микса от подправки върху вестник. Подсушете месото и го оваляйте хубаво в подправките.
Нанижете всяко парче месо на дебел конец и ги закачете на сухо и проветриво място. Сушенето продължава от 7 до 14 дни в зависимост от климатичните условия и дебелината на месото.
Съхранявайте готовата пастърма в найлонови пликчета на сухо и хладно място (хладилник).
Домашната пастърма от конско е готова.
Източник: Иван Пейчев
Коментари