Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Великденско руло за ценители

Великденско руло за ценители

Великденско руло за ценители
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
3
"Ако и вие сте такива, дайте своя глас за този перфектен козунак"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 350 мл
  • яйца - 5 бр. (1 жълтък за намазване)
  • захар - 300 г
  • прясна мая - 1 кубче
  • ракия - 1 с.л
  • сол - щипка
  • ванилия - 2 пакетчета
  • лимонова есенция - 1 ампула
  • захар - 1 пакетче Ромова
  • кардамон - 1 щипка
  • масло - 100 г
  • мас - 60 г
  • олио - 30 мл
  • брашно - 1 кг
  • Пълнеж
  • конфитюр - от сливи или друг плод
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л
  • олио - 1 с.л
  • За поръсване
  • захар
  • бадеми - филирани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оставете от вечерта продуктите на масата, за да са на стайна температура. Активирайте маята, като я разбъркате с една супена лъжица захар, докато се стопи, прибавете една чаша топло мляко, разбъркайте и посипете с брашно.

Пресейте брашното и прибавете щипка сол, направете кладенче. Разбийте яйцата със захарта докато се разтопи напълно, прибавете ароматите и малко от олиото. Замесете меко, лепкаво тесто и започнете да вмъквате по малко от разтопената мазнина. Ако ви лепне още, добавете малко брашно.

Оставете тестото на топло да втасва, след което оформете малки топки, от всяка разточете триъгълник, сложете малко от конфитюра или сладкото, цепнете острия връх на три места и навийте на кифличка която завийте повече от обикновена.

Намажете с масло форми подходящи за руло, подредете четирите кифлички, както виждате на снимките, а по средата сложете две или три топчета или както аз съм оформила две охлювчета, които изобразяват сърце от две половини.

Готовите рула оставете отново да втасат, след което ги намажете с разбит жълтък с малко мляко и олио. По желание подредете от филираните бадеми и посипете обилно със захар.

Печете в загрята фурна не много силна аз пека на 160-170 градуса едновременно на долен и горен реотан, но всеки си познава печката и сам трябва да прецени. Опитайте да направите това лесно и много ефектно руло за най-хубавия празник Великден!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка: