Начин на приготвяне
В малка купа се смесват затоплените вода и прясно мляко. Към тях се прибавят сухата мая, солта и две-три супени лъжици брашно.
Всичко се разбърква и купичката се оставя на страни, докато шупне маята.
Брашното се пресява, прави му се кладенче и в него се излива шупналата мая и зехтинът. Замесва се меко тесто и се оформя на топка, което после се оставя на топло да втасва, докато удвои обема си.
Тестото се разточва на кръгла кора, която да излиза извън тава с диаметър 24 см (предварително намаслена и набрашнена).
Върху кората се подреждат нарязаните бекон, гъби и пушен кашкавал.
Краищата на кората се подгъват навътре. Най-отгоре се поръсват пресни листа босилек.
Фокачата се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Фокачата с бекон, гъби и кашкавал е готова.