Начин на приготвяне
Това ястие, носещо ароматите на Ориента, ще ви принесе в модерната турска кухня.
Ориза заливаме с гореща вода с съотношение 3:1.
Разтопяваме маслото в по-дълбок тиган. Измиваме черния дроб и го нарязваме на по-малки парченца.
Запържваме го до златисто, докато промени вкуса си. Добавяме тиквените семки и стафидите.
Овкусяваме изпържения до златисто телешки дроб със сол и черен пипер.
Изсипваме горещ бульон (телешки за предпочитане), колкото да покрие дроба. Прибавяме прецедения ориз и захлупваме с капак.
Намаляваме котлона и варим 10-15 минути. Поръсваме с канела, бахар и цели листа от магданоз.
Отстраняваме съда от огъня, покриваме го с памучна кърпа и захлупваме с капака.
Оставяме го да почине 25 минути.
Поднасяме го поръсен с червен пипер и лют по желание.