Бабината питка със сирене и чубрица

22/05/2018
Таня Левенова
отТаня ЛевеноваГотвач234653773
"Не само баба може да прави ароматни питки - вижте как да приготвите дори по-добре от нея пухкава питка със сирене и чубрица "
Приготвяне120 мин.
Готвене40 мин.
Общо160 мин.
Порции7
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо767
  • Преглеждания за месеца18
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

От брашното, яйцата, активираната мая във водата, със захарта, солта, олиото
и микса от семена се омесва гладко и еластично тесто.

То се покрива с кърпа и се оставя да втасва за час на стайна температура.
След това тестото се дели на 4 части.

Всяка част, оформена на топка, се разточва на тънка правоъгълна кора.

Тя се намазва с олио, ръси се натрошено сирене и се поръсва с чубрица.
Кората се навива на руло.

Крайните му части се отрязват на 10 см и се оставят настрани - те се редят в средата, след като се оформи краят на питката.

Останалото руло се реже на равни части, пак около 10 см, и те се редят покрай тавата /34см/ на малко разстояние.

Така се правят останалите части от тестото, които се редят едно след друго.
В средата се поставят крайните отрязани рулца.

Така оформена питката се покрива с кърпа и се оставя да се отпусне за 30 мин.

Маслото се сгорещява на котлона и горещо с четка се намазва цялата пита.
Питата се поставя в студена фурна, която се включва на 180°C и се изпича за 40 минути.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Яница Николова
Аз съм правила с шарена сол,сигурно е много вкусна с чубрица ще пробвам .
0
0
Таня Левенова
Да така е Ваня!Тя ни е любима у дома-правя я и в по малки съдчета-онези за пица,тенекиените-супер
става
0
0
Ваня Георгиева
Таня, много добра рецепта! И моята баба правеше подобна на охлювчета, а комбинацията сирене и чубрица е много ароматна и прави питката уникална на вкус.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв