Месеница на конци

05/12/2018
"Тайната на месеницата на конци не е в рецептата, а в самото замесване, нали така "
Приготвяне80 мин.
Готвене40 мин.
Общо120 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 360
  • Преглеждания за месеца254
  • Преглеждания за седмицата20
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

* мерки и количества
Питки

Начин на приготвяне

Сложете всички продукти за тестото в хлебопекарната /без олиото/ в последователен ред: първо всички течни съставки, сол, захар, брашно и натрошената мая. Пуснете програма тесто и изчакайте да замеси тестото.

Още докато меси, сложете на малки количества олиото и изчакайте до пълното му усвояване. Оставете тестото да втаса до края на програмата.

Извадете готовото тесто и го разделете на 4 равни части. Смесете трите вида мазнина в касерола на бавен огън и ги разтопете, колкото да се смесят, без да завира.

Вземете една топка тесто и с ръце я разстилате на кръг. Намажете обилно с мазнина и поръсете със сирене. Вземете втора топка, отново разстилате, мажете с мазнините, ръсите сирене и слагате върху първата кора.

Повторете всичко отново, докато наредите и четирите кори една върху друга. Завийте ги на руло и леко усучете. Завийте на охлюв и сложете в тавичка, застлана с хартия за печене.

Оставете питката да втаса за половин час.

Готовата месеница намажете със заделения жълтък, 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко.

Печете усуканата питка в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.

Бамбукова дъска с борд 28 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова дъска с борд 28 см
11.99 лв.
Виж ››

Висококачествена бамбукова дъска за рязане и сервиране. Удобна и практичка, дъската за рязане не абсорбира миризмите от продуктите, обработвани върху нея. Поддържа се лесно. и може да се използва за поднасяне на ордьоври или разядки. Изработена от 100% бамбук.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Марияна Петрова Иванова
Много се радвам, че ви е харесала! Много важна е свинската мас. Мисля,че тя я прави толкова вкусна!
0
0
Михал Холянов
Да, така е, маста е важна.
1
0
Михал Холянов
Невероятно вкусна...
1
0
ДОРА ХОЛЯНОВА
Масленица или тутманик/за мен е това/, стана превъзходен. Даже тестото го тупах 100 пъти в плота, както мойта майка го е правила.
1
0