Месеница на конци

05/12/2018
"Тайната на месеницата на конци не е в рецептата, а в самото замесване, нали така "
Приготвяне80 мин.
Готвене40 мин.
Общо120 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо924
  • Преглеждания за месеца366
  • Преглеждания за седмицата35
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • яйца - 2 бр.(1 жълтък за намазване)
  • вода - 400 мл
  • кисело мляко - 100 г
  • мая - 42 г жива
  • олио - 10 с.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • сол - 1.5 ч.л.
  • брашно - 800 г
  • добавки
  • сирене - 300 г
  • краве масло - 50 г
  • свинска мас - 50 г
  • олио - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете всички продукти за тестото в хлебопекарната /без олиото/ в последователен ред: първо всички течни съставки, сол, захар, брашно и натрошената мая. Пуснете програма тесто и изчакайте да замеси тестото.

Още докато меси, сложете на малки количества олиото и изчакайте до пълното му усвояване. Оставете тестото да втаса до края на програмата.

Извадете готовото тесто и го разделете на 4 равни части. Смесете трите вида мазнина в касерола на бавен огън и ги разтопете, колкото да се смесят, без да завира.

Вземете една топка тесто и с ръце я разстилате на кръг. Намажете обилно с мазнина и поръсете със сирене. Вземете втора топка, отново разстилате, мажете с мазнините, ръсите сирене и слагате върху първата кора.

Повторете всичко отново, докато наредите и четирите кори една върху друга. Завийте ги на руло и леко усучете. Завийте на охлюв и сложете в тавичка, застлана с хартия за печене.

Оставете питката да втаса за половин час.

Готовата месеница намажете със заделения жълтък, 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко.

Печете усуканата питка в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Марияна Петрова Иванова
Много се радвам, че ви е харесала! Много важна е свинската мас. Мисля,че тя я прави толкова вкусна!
0
0
Михал Холянов
Да, така е, маста е важна.
0
0
Михал Холянов
Невероятно вкусна...
1
0
ДОРА ХОЛЯНОВА
Масленица или тутманик/за мен е това/, стана превъзходен. Даже тестото го тупах 100 пъти в плота, както мойта майка го е правила.
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв