Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунаци със захар и сусам

Козунаци със захар и сусам

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Козунаци със захар и сусам
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 3
24/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 6 - 7 бр.
  • захар - 1 - 1/2 ч.ч.
  • мас - 1 ч.ч. свинска + 4 с.л. олио за доомесване
  • мая - 1 кубче
  • сол - 1/2 ч.л.
  • брашно - 1.2 кг
  • захар - 1 пакетче лимонова
  • ванилия - 1 - 2 бр.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята активираме в половин купичка топло мляко с малко захар и 1 с.л. брашно.

Яйцата със захарта разбиваме много добре. Пресяваме брашното и прибавяме всички останали продукти. Започваме да месим, като постепенно добавяме от стопената мас. Месим дълго, докато започнат да се образуват мехурчета и да се вижда, че тестото образува конци.

Оставяме тестото на топло, покрито с домакинско фолио, след като е готово, го разделям на много топки в зависимост колко козунака искаме.

Всяка правим на фитил, заплитаме и свиваме отдолу. Оставяме на топло да втасат, след което ги мажем със разбит жълтък.

Посипваме обилно със захар и сусам.

Печем на 160 градуса в загрята фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: